Virtual Private Cloud, tenzij


Mijn nicht heeft in het Westland een leuke outdoor activiteit ontwikkeld: met een aantal mensen kun je een rondrit maken langs de kassen en andere plaatsen op een tweewieler naar keuze. De keuze bestaat uit een fiets, mountainbike (al dan niet met trapondersteuning 😉) of een Solex. Het zou een grote investering hebben gevraagd om deze tweewielers allemaal zelf aan te schaffen. Ook zou er een beperking zijn geweest op de maximale grootte van de deelnemende groep. Dat heeft ze echter slim aangepakt: bij de (grote) lokale fietsenwinkel heeft ze een afspraak gemaakt dat ze daar de betreffende tweewielers kan huren wanneer ze deze nodig heeft. Dat biedt haar flexibiliteit in het aanbod én de grootte van de deelnemende groepen, zonder dat daar voor mijn nicht vaste kosten aan zijn verbonden.

Feitelijk hebben we bij MN een vergelijkbare keuze gemaakt. Dit door in te zetten op het gebruik van de Virtual Private Cloud van Amazon Webservices (AWS) en deels Azure van Microsoft voor specifieke toepassingen zoals Authenticatie en Autorisatie (Azure AD) en Reporting (PowerBI).

Een Virtual Private Cloud is een beveiligde en geïsoleerde omgeving binnen een publieke Cloud waarin afnemers (zoals MN) eigen applicaties kunnen draaien en data kunnen opslaan.

Met deze Virtual Private Cloud maken we op een veilige manier gebruik van de door AWS beschikbaar gestelde infrastructuur. We kunnen deze in een korte doorlooptijd beschikbaar hebben en kunnen ook eenvoudig de capaciteit uitbreiden en verkleinen. Hierdoor hebben we dezelfde flexibiliteit als mijn nicht bij de lokale fietsenwinkel. Doordat wij als MN kunnen op- en afschalen zijn er alleen kosten voor de daadwerkelijke noodzakelijke capaciteit. Lange doorlooptijden welke we weleens hadden bij het uitbreiden van de opslagcapaciteit of (virtuele) infrastructuur zijn niet meer aan de orde bij gebruik van de Virtual Private Cloud, dit gaat nu met een paar klikken.

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan het gebruik van zo’n Virtual Private Cloud. Zo moet voorafgaand aan de ingebruikname de MN Cloud procedure worden doorlopen en moet er toestemming van onze opdrachtgevers worden verkregen om gebruik te maken van de Virtual Private Cloud voor een specifieke toepassing.

Binnen MN maken we op dit moment samen een reis om de genoemde voordelen ook daadwerkelijk te realiseren en die reis loopt tot nu toe prettig en in goede samenwerking met alle betrokkenen.

Meer informatie over het “Virtual Private Cloud, tenzij” principe en meer kun je vinden in het Informatiebeleid. Dit Informatiebeleid is te vinden op MN Connect in het MN Beleidsportaal.